31.1.05

"Pitääks kokeessa osata nää filosofit?"

"Mites, kun me ei tällä kurssilla oikein käyä läpi näitä filosofeja, niin pitääkö ne osata kokeessa?"

Kyllä kokeessa pitää osata ulkoa koko kirja, mutta sen kokeen nimi on Helsingin yliopiston pääsykoe. Kun itse tuota yliopisto-opiskelun vaikeinta rituaalia kävin läpi, sain ilon muistaa koekirjan kuvatekstin sivulta x. Muistin! Mutta en muista enää. Sen sijaan muistan periaatteen ja hahmotan väkevästi pääsykokeen tietokäsityksen: toista älä ajattele. Tosin pääsykokeen seulan läpäisseet saivat sitten ajatella ja soveltaa.

Haaveeni on, että filosofian lukiokurssini loppukoe voisi olla sinulle mielekäs oppimistapahtuma, joka avaisi sinulle näkymän siihen, mitä ja millä tavalla olet oppinut kurssilla tavoiteltuja asioita. Erityisen merkittävänä pidän omaa oivallustasi siitä, mitä kurssilla tavoitellaan. Miksi näitä asioita opiskellaan?

Filosofit kertovat ja vastaavat jokainen tavallaan. Sinun kannattaa kuunnella heitä. Mutta herää epäilemään ulkoa tietämisen tarvetta. Kuuntele, kysy, ryhdy juttusille. Tartu kummallisuuksiin. Kysy! Kokeile erilaista tapaa "suorittaa" kurssi: portfolio tai kirja mukana kokeessa.