12.9.06

Kuka voisi olla tämän ajan sofisti (Sokrateen/Platonin leimaamana)

Kolmannella oppitunnilla keskustelimme asioiden taakse menemisestä, perustelemisesta, sokraattisesta metodista. Sokrates halveksi aikansa "yritysvalmentajia", sofisteja, jotka maksua vastaan, itseään esille tuoden opettivat muita. Sokrates ei tyytynyt heppoisiin ensikäden vastauksiin (että kauniin käsitettä voisi selittää viittaamalla kauniiseesn naiseen) vaan porautui syvemmälle, meni ytimiin. Omaa asemaansa filosofina hän kuvasi kätilön roolilla. Hän ei ollut tietäjä, vaan tieto oli keskustelumppanilla, joka autettuna onnistui sen palauttamaan mieleensä (tutki aihetta tarkemmin selvittämällä, mitä on anamnesis-oppi).

Kuka voisi olla tämän ajan sofisti? Ja kuka sofisteja kiusaava Sokrates. Löysimme muutamia ehdokkaita. Näistä eräänä parina yritysvalmentaja Jari Sarasvuo (Traine's House) ja filosofian tohtori Heikki Mäki-Kulmala. Mäki-Kulmalan kirjaa Näin puhui Sarasvuo mainostetaan kustantajan (Vastapaino, 2002) sivuilla näin:
Heikki Mäki-Kulmala jäljittää parkkihallien psykokapitalistin, hurmossaarnaaja Jari Sarasvuon aatteellista taustaa. Yritteliään tv-kasvon ja verkostomarkkinoinnin gurun takaa pilkistää monenkirjavia humpuukimaakareita, kuten L. Ron Hubbard ja Dale Carnegie. Reseptiä on toistettu kautta aikojen: Kun jäljittelet menestyjiä, menestyt itsekin. Kun uskot, teet sen, mihin uskot.

YLIOPISTO-lehti 2/2003, kirja-arvostelut


Voima-lehden kirja-arvostelu
Verkkolehti Megafonin kirja-arvostelu

Sarasvuosta: Trainer's House esittelee Valitut Palat 1/11